Podobnie jak rok temu i tym razem udało nam się zorganizować letni obóz Aikido dla dzieci i młodzieży.

Dzięki wsparciu Fundacji Czynów Szlachetnych do obozowiczów dołączyła dwudziestka dzieci z Wrocławskich domów dziecka. Tym razem dzieci pojechały do Nowej Bystrzycy, gdzie pod okiem instruktorów klubu Aikikai Wrocław będą mogły zgłębiać tajniki aikido.  Cały wyjazd został podzielony na dwa turnusy- dziecięcy i młodzieżowy co pozwala na szybszą naukę  i lepszą pracę w grupach.

Jak mówi Agata Brucko-Stępkowska prezes zarządu Fundacji Czynów Szlachetnych i Futuro Finance

Pomoc w organizacji i wsparcie finansowe dla takich inicjatyw jest dla Nas niezwykle ważne. Pomimo dużej organizacji ośrodków wychowawczych jakimi są domy dziecka ,projekty które dają możliwość socjalizacji z rówieśnikami są bardzo potrzebne.

Ważnym elementem obozów jest nauka współpracy i działania w grupie. Dodatkowo aikido zapewnia aktywny wypoczynek  wszystkim dzieciom oraz możliwość poznania nowej dyscypliny.

Mam nadzieję że duża ilość dzieci pozostanie z wrocławskim aikido na dłużej i przerodzi się to w prawdziwą pasję– mówi Agata Brucko-Stępkowska – Poznanie takiej pasji nie zdaża się codziennie

Jest to już dziesiąty obóz aikido organizowany przez Fundację Mały Samuraj