Woda jest na wagę złota – mówi 92-letnia mieszkanka Nowej Rudy, która razem z córką została pozbawiona dostępu do studni. Sprawa doczekała się szczęśliwego zakończenia. Fundacja Czynów Szlachetnych zapewni im dostęp do bieżącej wody! Prace już się rozpoczęły!

92-letnia Jadwiga Markowska i jej 68-letnia córka Danuta mieszkają w domu w Nowej Rudzie. Sąsiad, z którym od prawie 60 lat dzielą budynek, pozbawił ich dostępu do studni znajdującej się na jego działce. W efekcie zostały odcięte od bieżącej wody. Sprawa doczekała się szczęśliwego zakończenia – Fundacja Czynów Szlachetnych przeznaczyła  około 10 000 zł na wybudowanie studni. Prace już się rozpoczęły.

Dostęp do czystej wody i odpowiednich warunków wodno-sanitarnych w domu nie powinien być przywilejem – mówi Agata Brucko-Stępkowska, prezes Fundacji Czynów Szlachetnych i firmy Futuro Finance, pierwszy Ambasador Biznesowy PAH. – Nie możemy być obojętni wobec takich problemów, zwłaszcza, że dzieją się tu i teraz, obok nas. Dlatego zdecydowaliśmy się na sfinansowanie studni. Wierzymy, że tym samym znacząco poprawimy komfort i jakość życia Pani Jadwigi i Pani Danuty – dodaje.

Wcześniej prezes Fundacji Czynów Szlachetnych sfinansowała zakup nowoczesnej maszyny wiertniczej do budowy studni w Sudanie Południowym. Dzięki niej Polska Akcja Humanitarna zapewni większy dostęp do czystej wody w tym objętym suszą kraju. Nowy model kosztował 71 tys. USD. Pierwsze odwierty z wykorzystaniem nowej wiertnicy zostały już wykonane. Według szacunków z jednej studni skorzysta nawet 600-700 osób.

To kolejny szlachetny uczynek na naszej liście! Wszystkie znajdziecie pod TYM linkiem.